Miten blogin perustaminen onnistuu?

Blogin perustaminen

Kiinnostaisiko kokeilla bloggaajan uraa, tai haluatko vain jakaa jotain mistä olet äärimmäisen kiinnostunut? Onko mielessäsi käynyt oman blogin aloittaminen? Bloggaaminen on nykypäivänä hyvin suosittua puuhaa niin ammattina, kuin myös vapaa-ajan harrastuksena. Blogin perustaminen ja blogin aloittaminen on onneksi tehty erittäin helpoksi, joten sitä voi huoletta kokeilla jokainen bloggaamisesta kiinnostunut.

Mikäli blogin perustaminen kiinnostaa, voi alla olevasta artikkelista olla sinulle hyötyä. Artikkelissa käydään läpi muun muassa webhotellit, blogialustan valinta sekä se, mitä ja miten sinne blogiin sitten tulisikaan kirjoitella.

Verkkotunnuksen ostaminen luo lisäarvoa blogillesi

Verkkotunnuksen, eli domainin ostaminen auttaa blogiasi menestymään esimerkiksi hakukoneoptimoinnissa. Ihmiset myös usein jakavat, lukevat ja seuraavat mielellään blogeja, joilla on oma domain. Domain saa blogisi vaikuttamaan ammattimaiselta, sekä luotettavalta.

Verkkotunnuksia tarjoavat esimerkiksi GoDaddy, sekä Hostingpalvelu.

GoDaddy tarjoaa asiakkailleen verkkotunnuksia laidasta laitaan; suosittuja blogien verkkotunnuksia ovat esimerkiksi .net, .com sekä .blog loppuiset verkkotunnukset. Verkkotunnuksien hinta määräytyy päätteen mukaan, mutta hinnat ovat usein varsin huokeita; vain muutamia kymmeniä euroja vuodessa.

Mikäli haluat verkkosivuillesi suositun .fi -tunnuksen, on se mahdollista tilata esimerkiksi Hostingpalvelun kautta. Hostingpalvelu tarjoaa yhteensä yli 800 eri päätettä, ja on myös Traficomin hyväksymä virallinen verkkotunnusvälittäjä.

Webhotellin valinta

Usein webhotelleista puhuttaessa puhutaan myös hostingista. Webhotelli on paikka, jonne blogisi sivut tallennetaan, ja hosting tämän palvelun palveluntarjoaja. Webhotellin ja erilaisten pakettien valinnassa kannattaa miettiä esimerkiksi se, paljonko liikennöintiä sivuille tapahtuisi kuukaudessa. Pakettien hinnat riippuvat usein juuri liikennöinnin, muistitilan sekä lisäpalveluiden määrästä.

  • Suomalainen webhotelli Hostaan tarjoaa maailman nopeimpaan kotimaiseen polveen rakennettuja pilvipalveluita aivan kaikille. Hostaanilla on lukuisia eri kokoisia, sekä eri hintaisia paketteja vastaamaan juuri sinun ja tulevan blogisi tarpeita. Hostaan tarjoaa esimerkiksi täysin ilmaisen webhotellipaketin domainin ostajalle. Lue Hostaan arvostelu täältä.

Luotettava webhotelli

Hostaanin webhotellipakettien avulla saat toimintavarman kotisivutilan – verkkotunnuksen rekisteröijälle jopa veloituksetta! 

  • Zoner tarjoaa webhotelli -pakettiin kuuluvaksi myös verkkotunnuksen, kotisivutilan sekä sähköpostit samassa edullisessa paketissa. Samaan pakettiin kuuluu myös kotisivukone, jolla pääset muokkaamaan blogiasi juuri sinun näköiseksesi. Kotisivukoneen avulla oman blogin muokkaaminen on helppoa, etkä tarvitse siihen aiempaa kokemusta.

Zonerin Webhotelli

Webhotelli on nopea kotisivutila yrittäjälle sisältäen myös verkkotunnuksen ja sähköpostit.

  • Hostinger on nopea, luotettava ja turvallinen webhotelli, joka tarjoaa webhotelli- palveluita varsin edulliseen hintaan. Hostingerin webhotelli- paketit alkavat usein vain muutamasta eurosta, ja sisältävät varsin kattavan listan lisäosia. Lue Hostinger arvostelu täältä.

Nopea & turvallinen webhotelli

Hostinger tarjoaa webhotellipalveluita, jotka on suunniteltu helpoiksi aivan jokaiselle. Nyt saat jopa 75% ALE webhotellipaketeista + ilmainen SSL.

Lue lisää webhotellien vertailusta täältä.

Blogialustan valinta, mitä kannattaa ottaa huomioon?

Blogialustan valinta on monelle uudelle bloggaajalle haastavaa. Tulisiko valita ilmainen alusta kuten Blogger, vaiko maksaa hieman ja valita blogialustaksi esimerkiksi Wix tai WordPress?

Mikäli bloggaamisen haluaa aloittaa täysin ilman alkuinvestointeja, on suositeltavaa aloittaa se ilmaisen Bloggerin kautta. Blogger on siis täysin ilmainen ja helppokäyttöinen alusta, jonne blogin luominen on helppoa ja nopeaa. Blogger on hyvin tunnettu, sekä luotettava blogialusta, jossa myös hakukoneoptimoinnin tulokset näkyvät nopeasti.

WordPress puolestaan on maailman suosituin julkaisujärjestelmä, jolla on valtava määrä erilaisia lisäosia ja teemoja valittavaksi omalle blogisivulleen. WordPress onkin erittäin suosittu alusta juuri etenkin bloggaajien keskuudessa, sillä WordPress blogin perustaminen on erityisen helppoa ja vaivatonta.

  • WordPress blogi:lla on lähes rajattomat muokkausmahdollisuudet, ja mahdollisuus luoda blogistasi erittäin ammattimaisen näköinen. WordPress -pohjaisille blogeille tarkoitettu Elementor on erittäin suosittu muokkaustyökalu myös lukuisten bloggaajien keskuudessa. Lue Elementor arvostelu täältä.

Elementor Kaikille

WordPress Elementor on suunnattu aina pienien yritysten omistajista myös verkkosivujen kehittäjille.

  • Webnode on helppokäyttöinen alusta, jonne oman blogin saa perustettua vain muutamalla klikkauksella. Webnodella on tarjolla myös ilmaisversio, mutta mikäli haluat liittää blogiin oman verkkotunnuksen, on tilaukseksi otettava maksullinen versio.
  • Wix taas tarjoaa blogin perustamiseen valmiin ulkoasupohjan lukemattomista vaihtoehdoista, ja oman sivun ulkoasun muokkaaminen toimii raahaa ja pudota -toiminnolla. Wix sopiikin hyvin siis myös heille, joilla ei etukäteen ole kokemusta nettisivujen tai blogien tekemisestä tai muokkaamisesta. Wix tarjoaa sekä ilmaisia, että maksullisia versioita. Täysin maksuttomassa versiossa esiintyy muun muassa Wixin mainoksia, sekä verkko-osoite on hieman monimutkaisempi.

Blogialustoja on siis saatavilla sekä maksullisena, että täysin maksuttomina. Maksuttomissa blogialustoissa on huonoina puolina esimerkiksi se, ettet välttämättä täysin omista blogiasi vaan olet ikään kuin vuokralla blogialustalla. Tällöin myös esimerkiksi blogin muokkausmahdollisuudet saattavat olla rajallisemmat.

Mikäli olet valmis käyttämään hieman rahaa blogin alkuinvestointeihin, saa pienellä summalla luotua jo hyvinkin ammattimaisen blogin eri alustojen avulla. Maksullisilla alustoilla blogin muokkaaminen on usein helpompaa, eikä rajoitteita juuri ole.

Blogin ulkoasu on tärkeää

Nyt kun tarvittavat alkuvalmistelut on mietitty valmiiksi, on aika keskittyä blogin ulkoasuun sekä sisältöön.

Useiden blogialustojen kautta on saatavilla valmiita ulkoasuteemoja, joita voi halutessaan muokata sopimaan itselle sopivaksi. Valmiiden pohjien ansiosta blogin aloittaminen sujuu nopeasti ja helposti, vaikka visuaalista silmää ei itsellä olisikaan.

Blogille sopiva ulkoasu on usein selkeä, sekä hieman yksinkertaistettu. Koska blogin sisältö tulee koostumaan todennäköisesti pitkistä teksteistä, kuvista ja esimerkiksi videoista, kannattaa ulkoasu pitää rauhallisen hillittynä, jotta sivuilla on helppo navigoida.

Blogin ulkoasussa on myös hyvä tuoda esille omaa persoonaa. Mikäli siis haluat tuoda blogisi ulkoasussa esille värikkään persoonasi lukemattomilla eri väreillä – tee se! Omaperäinen ja persoonallinen blogi jää varmasti lukijoiden mieleen, eikä huku tuhansien muiden blogien joukkoon.

Blogin teksti ja sisältö

Blogissa tärkeintä on kuitenkin sisältö, eli useimmiten teksti. Etenkin ensimmäisiin teksteihin kannattaa käyttää runsaasti aikaa ja mielikuvitusta, sillä ne luovat pohjan uudelle blogille.

Blogitekstien sisältö ja rakenne kannattaa hahmotella etukäteen jo puhtaaksi, jotta blogin kirjoittaminen olisi mahdollisimman mukavaa ja helppoa. Tällöin tekstistä tulee myös selkeää, ja lukijan on helppo seurata sen kulkua myös pidemmissä postauksissa.

Varsinaisen tekstin kirjoittamisessa kannattaa erityistä huomiota kiinnittää etenkin kielioppiin, sekä asioiden selkeyteen. Mikäli tekstin on kovin vaikealukuista ja sisältää esimerkiksi paljon kielioppivirheitä, saattaa blogi jäädä lukijalta seuraamatta.

Minkä pituisia blogipostausten tulisi sitten olla? Keskimäärin menestyvät blogipostaukset ovat noin 500–1000 sanaisia, sillä tällöin saavutetaan hyviä tuloksia myös hakukoneoptimoinnin kannalta. Pitkissä teksteissä tietyt avainsanat toistuvat usein luonnollisesti useita kertoja, joka lisää blogin ja sen tekstien näkyvyyttä eri hakukoneissa.

Suositeltavaa on kuitenkin kirjoittaa laadukkaita postauksia, joita on mukava ja helppo lukea. Mikäli olet vasta aloittanut bloggaamisen ja kirjoittamisen parissa, saattaa laadukkaan 1000 sanaisen tekstin tuottaminen olla erittäin haastavaa. Tällöin kannattaa turvautua hieman lyhyempiin, mutta ytimekkäisiin ja mielenkiintoisiin postauksiin.

Mikäli blogitekstien kirjoittaminen tuntuu itselle työläältä, voi apuna kokeilla esimerkiksi Jasper AItyökalua, joka käyttää tekoälyä tuottaakseen mielenkiintoisia ja persoonallisia tekstejä.

Blogin kuvitus tuo lisäarvoa

Kuvituksella blogiin on mahdollista luoda persoonallinen tyyli, ja vetää lukijoita puoleensa. Onnistunut kuvitus herättää blogin eloon, jolloin pidempiäkin tekstejä on mukava lukea ja silmäillä.

Yhtenäinen ja persoonallinen kuvitus saattaa olla juuri se, mistä blogisi jatkossa tunnistetaan ja muistetaan. Visuaaliset ja yhtenevät elementit tarjoavat pitkien tekstien väliin lukijalle pieniä taukoja, ja keventävät etenkin pidempiä tekstejä.

Blogin visuaalisten elementtien tulee kuitenkin olla laadukkaita ja yhteneviä, sillä esimerkiksi epätarkat ja suttuiset kuvat saattavat karkottaa lukijoita laadukkaasta tekstistä huolimatta.

Hakukoneoptimointi lisää kävijämääriä

SEO

Hakukoneoptimointi voi sanana kuulostaa aluksi vaikealta ja monimutkaiselta; mutta mitä hakukoneoptimointi todellisuudessa on?

Hakukoneoptimoinnilla pyritään kasvattamaan blogiin tulevan orgaanisen liikenteen määrää lisäämällä blogin näkyvyyttä hakukoneissa. Hakukoneoptimoinnilla pyritäänkin siis saamaan blogi nousemaan hakukoneen hakutuloksissa mahdollisimman korkealle. Hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat esimerkiksi sivuston tekninen toteutus sekä ulkoiset tekijät, mutta myös suurimmilta osin sivuston sisältö ja esimerkiksi sivustolla käytetyt avainsanat.

Blogipostauksien hakukoneoptimointi kannattaa aloittaa miettimällä jokin sana tai lause, jolla halutaan saavuttaa paras näkyvyys hakutuloksissa. Erilaisilla avainsanatyökaluilla pystytään näkemään, millaisilla sanoilla ja lauseilla ihmiset hakevat tiettyjä asioita. Näiden avainsanavinkkien avulla pystyt rakentamaan blogipostaukset sellaisiksi, että ne nousevat hakukoneissa mahdollisimman korkealle ja näin saavuttavat yhä suuremman yleisön.

Hakukoneoptimointi on kuitenkin pitkäjänteistä työtä, eikä merkittäviä muutoksia tapahdu yhdessä yössä. Usein toimiva ja onnistunut tekstin hakukoneoptimoiminen tarvitsee myös itseopiskelua, sekä erilaisten kirjoitustyylien ja avainsanojen testailua.

Miten blogilla voi nykypäivänä tienata rahaa?

Useat bloggaajat tienaavat blogeillaan muutamia satoja euroja kuukaudessa, mutta toisille se on kokopäivätyö, josta he tienaavat myös elantonsa. Mikäli haluaisit myös tienata blogillasi satunnaisia summia, onnistuu se esimerkiksi alla olevien tapojen kautta.

1. Affiliate- eli kumppanuusmarkkinointi

Yksi tapa tienata blogeilla on Afiiliate- markkinointi. Affiliate- markkinoinnissa sisällytät blogisi postauksiin linkkejä erilaisiin Affiliate- ohjelmassa mukana oleviin tuotteisiin. Kun lukija mahdollisesti tekstisi pohjalta kiinnostuukin tuotteesta ja painaa linkkiä, voit saada pienen korvauksen joko linkin painamisesta tai ostetusta tuotteesta.

Affiliate- markkinoinnissa etenkin tekstin sisällöllä ja laadulla on merkitystä, sillä teksti toimii ikään kuin myyntipuheena tuotteelle. Onnistunut Affiliate- markkinointi on kuitenkin erittäin hyvä tapa tienata rahaa, sillä se soveltuu erinomaisesti myös lukijamäärältään pienemmille bloggaajille.

Lue kuinka Datafeedr voi auttaa affiliate- markkinointiin.

2. Mainostilan myynti ja mainosverkostot

Mainosverkostoihin liittyminen ja niiden kautta tienaaminen on myös yksi yleisimmistä tavoista tienata blogin avulla. Mainosverkostoista suosituin on ehdottomasti Google AdSense, joka valitsee sisältösi kannalta parhaat mainokset liitettäväksi blogisi sivuille. Mainosverkostoihin kuuluessa voit saada rahaa esimerkiksi silloin, kun lukija napauttaa sivuillasi olevaa mainosta tai silloin, kun tietty mainoksen näyttökertamäärä on ylitetty.

Mikäli blogisi saavuttaa suuren suosion ja isoja kävijämääriä kuukaudessa, voit harkita mainostilan myyntiä myös yksityisesti. Yksityisten mainosten myynti voi tapahtua esimerkiksi erilaisten bannerien, painikkeiden ja linkkien muodossa. Mikäli myyt mainostilaa yksityisesti, pääset myös itse vaikuttamaan mainosten hinnoitteluun ja tällä tavalla pääset tienaamaan mainoksilla usein myös huomattavasti enemmän.

3. Yhteistyöt

Mikäli sinua kiinnostaa ilmaisten tuotteiden ja näytteiden saaminen, voi yhteistyöt olla kannattavin ratkaisu. Yhteistöiden avulla saat käyttöösi yritysten lähettämiä tuotteita ja palveluita täysin ilmaiseksi, mutta vastapalveluksena kirjoitat näistä saaduista tuotteista ja palveluista esimerkiksi mielenkiintoisia blogipostauksia ja arvosteluja.

Miten saada kaupallinen yhteistyö?

Mikäli blogisi on vielä kovin alkutaipaleella, joudut usein itse ottamaan yhteyttä erilaisiin yrityksiin ja ehdottamaan yhteistyötä. Blogisi menestyessä yritykset saattavat itse ottaa sinuun yhteyttä kaupallisen yhteistyön merkeissä.

Usein kysytyt kysymykset:

Paljonko blogista voi saada rahaa?

Blogilla voi tienata hyvin erilaisia summia, sillä usein saadut tulot riippuvat täysin esimerkiksi blogin suosiosta ja lukijamääristä. Mikäli blogisi saavuttaa huippusuosion, on sillä mahdollista tienata myös oma elanto.

Blogin aloittaminen on kuitenkin hidasta, ja useimmilla blogeilla rahan tienaaminen rajoittuu kuitenkin muutamaan sataan euroon kuukaudessa, ja vain harva blogi yltää todella suuriin summiin.

Mikä on blogi:n hyvä blogialusta?

Blogialustoja on monia, ja jokaisella näistä on omat hyvät sekä huonot puolensa. Sopivaa blogialustaa miettiessä tulee esimerkiksi pohtia, haluatko tehdä mahdollisia alkuinvestointeja blogiisi, vai luoda täysin ilmainen blogi.

Mikäli muutaman kympin alkuinvestointi ei haittaa, on blogin perustaminen webhotelliin oman domainin alle erittäin hyvä vaihtoehto. Tällöin myös blogin osoite eli domain on selkeä, sekä ammattimainen.

Mikäli blogin perustaminen on mielessä täysin ilmaiseksi, on siihen mahdollisuus esimerkiksi Bloggerin, tai erilaisten blogiportaalien kautta.

Miten eri tavoin voi kirjoittaa blogia?

Blogia voi kirjoittaa todella monella eri tavalla, mutta omaperäisyys ja persoonallisuus tekstissä vievät usein pitkälle. Ihmiset tykkäävät seurata hyvin erilaisia blogeja, ja myös omalla kirjoitustyylillä on mahdollista erottua positiivisesti.

Missä blogia voi mainostaa?

Blogin mainostaminen on erittäin tärkeää, sillä se kasvattaa blogin lukijakuntaa. Blogia on mahdollista mainostaa lukuisilla eri tavoilla, kuten jättämällä blogin linkki keskustelufoorumeille tai maksaa esimerkiksi Facebook ja Instagram mainoksista.

Suosittuja artikkeleita: