Kilpailuta asunnonvälittäjä 2024 - Kiinteistönvälittäjän palkkio voi olla neuvoteltavissa

Päivitetty: 2.1.2024

Kiinteistönvälittäjät ja heidän palkkionsa mietityttävät yleensä asunnon myyjää. Onko fiksumpaa valita mahdollisimman halpa välittäjä vai kannattaako mieluummin panostaa rahallisesti enemmän? Onko kiinteistönvälittäjän palkkio niin merkittävä?

Nämä ovat mietinnän arvioisia asioita. Aina ei ole paras vaihtoehto valita asunnonvälittäjä hinnan mukaan. Toki välityspalkkion suuruus toivotaan olevan kohtuullinen, mutta tämä ei voi olla ainut kriteeri oman välittäjän valitsemiseen.

Tällä sivulla käsittelemme laajemmin kiinteistönvälittäjien palkkioita, kilpailutusta ja sitä, kuinka kiinteistönvälittäjien liiketoiminta oikein toimii. Näin saat laajan kuvan siitä, mistä välittäjien tulot muodostuvat ja välittäjän valitseminen voi olla helpompaa.

Netin helpoin tapa kilpailuttaa välittäjä

Kilpailuttamalla asuntosi myynnin säästät aikaa ja rahaa. Saat samalla välittäjän, joka oikeasti tuntee asuntosi asuinalueen ja on aidosti kiinnostunut myymään asuntosi. Kilpailuttamalla oikein saat asunnostasi parhaan hinnan ja minimoit asunnon myymiseen liittyvät riskit. Kilpailuttaminen on täysin ilmainen, eikä sido sinua mihinkään.

Voit onnistua, vaikka olisit ensikertalainen

Ensikertalaisena asunnon myyminen voi tuntua jännittävältä ja monimutkaiseltakin prosessilta. Täytyy kuitenkin muistaa, että voit onnistua ensikertalaisenakin. Hyvä kiinteistönvälittäjä auttaa oppaamme auttaa sinua valitsemaan sellaisen. Sen avulla osaat ottaa huomioon erilaiset seikat, kuten kiinteistönvälitys palkkiot, mahdollisest säästöt jne. Kun tällä sivulla mainitut asiat on mietitty läpi, osaat valita itsellesi sopivan välittäjän.

Näistä kiinteistönvälittäjien bisnesasioista kannattaa olla tietoinen

Kiinteistönvälittäjän bisnestä olisi hyvä ymmärtää, jotta itse voisi tehdä fiksuja valintoja. Päällimmäisenä ajatuksena kannattaa pitää mielessä, että kiinteisönvälittäjän bisneksen kannalta tärkeintä on saada asunto myyntiin, ei asunnon myynti.

Mietitäänpä asiaa niin, että kun asunto on myyty, se ei enää ole kiinteisönvälittäjän alla, vaan se siirtyy pois kiinteisönvälittäjän kohteista. Toisinsanoen, asunto on kiinteistönvälittäjälle bisnestä niin kauan kuin se on myynnissä.

Asiaa voidaan miettiä esimerkin kautta. Myynnissä on asunto, jonka pyyntihinta on vaikkapa 250 000 euroa. Välittäjä ottaa palkkiota 2 prosenttia. Asunto menee lopulta kaupaksi hintaan 220 000 euroa. Välittäjä saa tästä palkkioksi 4000 euroa. Jos taas asunnosta saataisiin täysi hinta, palkkio olisi 5000 euroa.

Asunnon myyminen pyyntihinnalla saattaa olla hyvin haasteellista ja kestää kauan. Jos mietitään, että kiinteistönvälittäjä käyttää paljon aikaansa saadakseen myytyä asunnon juuri pyydetyllä hinnalla, menee hänellä aikaa saada tuo tavoiteltu 5000 euron palkkio. Jos taas välittäjä myy asunnon edullisempaan hintaan, asunto menee kaupaksi todennäköisesti nopeammin. Palkkio on pienempi, mutta välittäjän on mahdollista myydä lyhyen ajan sisällä toinenkin edullisen hinnan asunto. Jos hän saa näistä molemmista tuon mainitun 4000 euron palkkion, saa hän yhteensä 8000 euroa.

Niinpä välittäjälle on kannattavampaa myydä useita edullisempia asuntoja kuin yksi kalliimpi asunto pitkällä aikavälillä.

Mitä kiinteistönvälitys sitten maksaa?

Kiinteistönvälittäjän hinta on tottakai oleellinen asunnon myyjälle. Vaikka välittäjälle onkin kannattavampaa myydä paljon edullisia asuntoja, jokainen asunnon myyjä haluaa kuitenkin kunnon hinnan asunnostaan.

Kiinteistönvälitykselle ei voi antaa yleishintaa, sillä hinnat vaihtelevat niin paljon valitusta välittäjästä sekä tilanteesta riippuen. Jokainen asunto on yksilö.

Kun haluat parhaan hinnan, kilpailuta kiinteistönvälittäjä. Käy rauhassa läpi eri vaihtoehtoja ja valitse itsellesi sopivin. Mm. seuraavien palvelujen kautta voi kilpailuttaa vaihtoehtoja:

Vertaile kiinteistönvälittäjien palkkioita

Kiinteistönvälittäjät saattavat ilmoittaa hinnastojaan julkisesti, mutta lopullinen hinta määräytyy aina tilanteen mukaan. Siksi näitä ei voi pitää ehdottomina hintoina. Normaali välityspalkkio kulkee muutaman prosentin suuruudessa, mutta tietyllä vaihtelulla. Alla näet muutamia esimerkkejä ilmoitetuista listahinnoista, joista voit saada kuvaa mahdollisesta palkkion suuruudesta. Listalla näkyy sekä kiinteistövälittäjän palkkio prosentti että pienin veloitettava palkkio.

Hinnat on tarkistettu kiinteistönvälittäjien virallisilta verkkosivustoilta 2.1.2024.

Netin helpoin tapa kilpailuttaa välittäjä

Kilpailuttamalla asuntosi myynnin säästät aikaa ja rahaa. Saat samalla välittäjän, joka oikeasti tuntee asuntosi asuinalueen ja on aidosti kiinnostunut myymään asuntosi. Kilpailuttamalla oikein saat asunnostasi parhaan hinnan ja minimoit asunnon myymiseen liittyvät riskit. Kilpailuttaminen on täysin ilmainen, eikä sido sinua mihinkään.

Näin aloitat kilpailutuksen - Tee itsellesi lista välittäjistä

Kiinteistönvälittäjiä on saatavilla paljon ja jokaisella heistä on omat vahvuusalueensa. Toiset välittäjät ovat selvästi erikoistuneempia maalais- kuin kaupunkikohteisiin tai toisinpäin. Kannattaa siis hieman seurailla ilmoituksia. Näin näet, millaisia kohteita kukakin tyypillisesti välittää.

Selaa alueellasi myytävänä olevia asuntoja esimerkiksi Oikotieltä tai Etuovesta. Kiinnitä huomiota asuntoihin, jotka ovat samantyyppisiä kuin sinun asuntosi. Katso, ketkä välittäjät myyvät alueellasi tällaisia asuntoja. Listaa heidät itsellesi ylös. Kirjaa kunkin välittäjän kohdalle, kuinka monta asuntoa löysit heidän myymistään kohteista.

Näin saat selville, ketkä kiinteistönvälittäjät ja yhtiöt toimivat alueellasi. Ja mikä tärkeintä, näet, ketkä myyvät juuri sellaisia asuntoja, jollaista olet itse myymässä.

Ota yhteys suoraan välittäjiin ja pyydä heitä käymään arvioimassa asuntosi. Hyvä kiinteisönvälittäjä ottaa mielellään yhteyttä nopeasti ja on halukas etenemään asian kanssa samantien. Aktiivisuus on aina hyvä merkki. Jos et saa välittäjältä nopeasti viestiä tai yhteyden saaminen on hankalaa, kannattaa ehkä jatkaa asiointia muiden välittäjien kanssa.

Esimerkki: yli 2000 euron säästö sopimalla välityspalkkiosta

Esimerkin avulla on usein helpompi saada käsitystä siitä, miten palkkioiden lopullinen muodostuminen saattaa tositilanteessa tapahtua.

Sanotaan, että olet valitsemassa kiinteistönvälittäjää, joka tarjoaa sinulle 3% välityspalkkiota, sisältäen kulut. Välittäjä tarjoaa asunnostasi isompaa hintaa kuin olet itse arvioinut. Oma arviosi oli 300 000, kun taas välittäjä arvioi hinnaksi 320 000 euroa.

Ehdotat välittäjälle 2% välityspalkkiota, mikäli myyntihinta on enintään oma arviosi. Mikäli välittäjä myy asunnon korkeammalla hinnalla, välityspalkkioon lisätään 10% hinnannoususta oman arviosi päälle. Palkkioon lisättäisiin 15%, mikäli myyntihinta ylittää välittäjän arvion.

Välittäjä myy asunnon lopulta hintaan 310 000 euroa, jolloin sovelletaan 2% palkkiota + ylimääräisestä 10 000 eurosta vielä 10% päälle (1000 euroa). Näin välittäjän palkkioksi muodostuu 6000 euroa + 1000 euroa = 7000 euroa.

3% välityspalkkio olisi ollut 300 000 eurosta 9000 euroa tai lopullisesta myyntihinnasta 9300 euroa. Näin esimerkkitapauksessa saatiin säästettyä 2300 euroa.

Kannattaa ehdottomasti antaa välittäjälle oma tarjous, sillä kiinteistönvälittäjä palkkio saattaa joissain tapauksissa olla sovittavissa. Laskutoimituksia on myös hyvä tehdä etukäteen, sillä saatat saada yllättävääkin säästöä, tilanteesta riippuen.

Onko parempi myydä asunto itse vai kiinteistönvälittäjän avulla?

Tähän kysymykseen ei ole olemassa suoraa, lyhyttä vastausta. Kiinteistönvälittäjä ottaa tyypillisesti tuhansien eurojen palkkion ja itse myymällä voisi säästää tämän summan. Mutta onko itse myyminen kuitenkaan se järkevin ratkaisu?

Asia kannattaa pohtia läpi. Huomioon tulee ottaa useita asioita, joiden pohjalta päätös kannattaa tehdä.

Ensimmäiseksi tulee ymmärtää, että asuntoa ei myydä hetkessä. Se vie aikaa. Se vie myös vaivaa, sillä asunto tulee siistiä, kuvata, tilata kaikki tarvittavat, asuntoa koskevat asiakirjat, tehdä myynti-ilmoitus jne. Kun myynti-ilmoitus on tehty ja olet saanut kiinnostuneita asiakkaita, tulee sinun järjestää asuntonäytöt ja ottaa vastaan tarjoukset. Seuraavaksi täytyy hoitaa hintaneuvottelut ja jos asunto menee kaupaksi, laatia kauppakirjat.

Vaikka asunnon myymisen vaiheet olisivat tiedossa, tulisi niiden hoitamiseksi olla myös vaadittavat tiedot ja taidot. Myös hinnoittelun suhteen täytyisi osata tehdä realistinen arvio.

Kiinteistönvälittäjälle lankeaa myyntiprosessissa iso vastuu, sillä hänen täytyy hoitaa kaikki myynnin vaiheet asiallisesti ja oikeaoppisesti. Jos mietitään myyntiä oikeusturvan kannalta, on se turvallisempaa kiinteistönvälittäjän kanssa. Moni ostaja myös ostaa ensisijaisesti välittäjän kautta.

Usein kysytyt kysymykset

Keskimääräinen välityspalkkio Suomessa vaihtelee sijainnin mukaan. Pääkaupunkiseudulla välityspalkkio on yleensä noin 3,5 prosenttia, kun taas muualla Suomessa se on hieman korkeampi, noin 4 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että kiinteistönvälittäjän palkkio on prosentuaalinen osuus kiinteistön myyntihinnasta, ja se maksetaan välittäjälle kiinteistön myynnistä. Pääkaupunkiseudulla hieman matalampi prosenttiluku johtuu yleensä suuremmista kauppahinnoista, kun taas muualla Suomessa korkeampi prosentti heijastaa usein pienempiä kauppahintoja.

Välityspalkkion maksaa asunnon myyjä. Tämä pätee myös silloin, jos myyjä onnistuu myymään asunnon itse välityssopimuksen voimassaoloaikana. Esimerkiksi, jos naapuri tai sukulainen ilmaisee kiinnostuksensa ostaa asunto, ja kauppa toteutuu, myyjän on silti maksettava sovittu välityspalkkio kiinteistönvälittäjälle. Tämä johtuu siitä, että välityspalkkio on osa välityssopimusta, joka on voimassa tietyn ajan ja sitoo myyjää maksamaan palkkion riippumatta siitä, kuka lopulta ostaa asunnon.

Kiinteistönvälittäjän keskimääräinen kuukausipalkka Suomessa on noin 3 898 euroa. Tämä tieto perustuu vuoden 2020 koko maan kattaviin palkkatietoihin ja edustaa yksityisen sektorin palkkatasoa, joka on kerätty 4076 yksittäisen kiinteistönvälittäjän palkkatiedoista. Tämä luku tarjoaa yleiskuvan kiinteistönvälittäjien ansioista maassa keskimäärin.

Kyllä, asunnon myyminen välittäjän ohi on täysin laillista. Myyjä on se, joka on sopimussuhteessa kiinteistönvälittäjään, ja normaalisti hän joutuu maksamaan välittäjälle palkkion riippumatta siitä, miten asunto lopulta myydään. On kuitenkin mahdollista sopia toisin välittäjän kanssa. Lisäksi on yleistä, että myyjä voi tehdä vastatarjouksen, jos ostajan tekemä tarjous on riittävän houkutteleva. Tämä tarkoittaa, että vaikka kiinteistönvälittäjä olisi mukana prosessissa, myyjällä on lopullinen päätösvalta asunnon myynnissä ja hän voi hyväksyä tarjouksen välittäjän ulkopuolelta.

Kyllä, asunnon vuokraamiseen liittyvät välityspalkkiot ovat verovähennyskelpoisia. Tämä tarkoittaa, että kun vuokraat asunnon ja käytät välittäjän palveluita, voit vähentää nämä kulut verotuksessasi. Samoin ilmoituskulut, jotka syntyvät asunnon vuokraamisen yhteydessä, ovat vähennyskelpoisia. Lisäksi, jos vuokraat asunnon kalustettuna, voit vähentää kalusteiden arvon verotuksessa. Tämä voidaan tehdä joko esittämällä kuitit kalusteiden hankinnoista tai käyttämällä kaavamaista kalustevähennystä. Näin ollen, asunnon vuokraamiseen liittyvät kustannukset, kuten välityspalkkiot, tarjoavat verohelpotuksia vuokranantajalle.

Kyllä, joissakin tapauksissa välityspalkkio voi olla maksettava, vaikka asunto ei menisikään kaupaksi. Tämä johtuu siitä, että kiinteistövälittäjät ovat ottaneet käyttöön uusia palkkiomalleja, jotka voivat sisältää pakollisen ennakkomaksun. Tällainen malli tarkoittaa, että asunnon omistaja saattaa joutua maksamaan välittäjälle palkkion, vaikka asunto jäisi myymättä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on ilmaissut huolensa tästä käytännöstä, sillä se katsotaan riskiksi asunnon myyjälle. On tärkeää, että asunnon myyjät ovat tietoisia näistä mahdollisista palkkiomalleista ja niiden ehtoista ennen kiinteistönvälittäjän kanssa sopimuksen tekemistä.

Ei, asunnonvälittäjä ei saa valehdella, erityisesti asunnon kuntoa koskevissa asioissa. Asuntokauppalaki on tässä suhteessa tiukka, ja se velvoittaa välittäjän olemaan rehellinen ja avoin asunnon kunnosta ja muista olennaisista seikoista, jotka vaikuttavat kauppaan. Välittäjän on annettava ostajalle kaikki oleelliset tiedot, jotka voivat vaikuttaa ostajan päätökseen. Ainoa tieto, jonka välittäjä voi jättää kertomatta, koskee naapureita ja isännöitsijää. Tämä tarkoittaa, että välittäjän ei tarvitse antaa tietoja naapuruston sosiaalisista suhteista tai isännöitsijän toiminnasta. Kuitenkin kaikki asuntoon itseensä liittyvät tiedot, kuten sen kunto ja mahdolliset vauriot, tulee esittää totuudenmukaisesti.

Netin helpoin tapa kilpailuttaa välittäjä

Kilpailuttamalla asuntosi myynnin säästät aikaa ja rahaa. Saat samalla välittäjän, joka oikeasti tuntee asuntosi asuinalueen ja on aidosti kiinnostunut myymään asuntosi. Kilpailuttamalla oikein saat asunnostasi parhaan hinnan ja minimoit asunnon myymiseen liittyvät riskit. Kilpailuttaminen on täysin ilmainen, eikä sido sinua mihinkään.

Suosittuja artikkeleita:

Netin helpoin tapa kilpailuttaa välittäjä

Kilpailuttamalla asuntosi myynnin säästät aikaa ja rahaa. Saat samalla välittäjän, joka oikeasti tuntee asuntosi asuinalueen ja on aidosti kiinnostunut myymään asuntosi. Kilpailuttamalla oikein saat asunnostasi parhaan hinnan ja minimoit asunnon myymiseen liittyvät riskit. Kilpailuttaminen on täysin ilmainen, eikä sido sinua mihinkään.